Vooral horecazaken in Wallonië en Brussel niet in orde met witte kassa

Door Werner Janssen op 30 september 2016, over deze onderwerpen: Bedrijfsleven

Vooral in Wallonië en Brussel zijn horecazaken niet in orde met de witte kassa. Dat blijkt uit een vraag van N-VA-Kamerlid Werner Janssen aan minister Johan Van Overtveldt.

Op 1 juli 2016 moesten in totaal 17.378 horecazaken een witte kassa gebruiken. Eind juli heeft men vastgesteld dat 12.960 horecazaken dit ook effectief doen. Dit is een percentage van 75%.

“Als je de cijfers per provincie of gewest analyseert, stel je echter vast dat Wallonië de slechte leerling van de klas is”, zegt Janssen. “Nog geen 50% van de horecazaken die een witte kassa moeten hebben, voldoen daaraan. Noch per provincie, noch in het Waals of Brussels gewest.” De cijfers van Vlaanderen daarentegen zijn uitstekend. 94,8% van de horecazaken zijn in orde. Alleen Vlaams-Brabant en Antwerpen blijven een beetje achter met 85%, de andere 3 provincies zitten boven of net onder de 100%.

Elke zaak die jaarlijks meer dan 25.000 euro omzet haalt uit maaltijden moet een witte kassa installeren. Waar eerst sprake was van ongeveer 40.000 horecazaken die zich moesten registreren, is dit aantal door de nieuwe 25.000€-regeling fel verminderd tot 17.378. 

De controles op het niet plaatsen van een witte kassa werden ‘on hold’ gezet tot na het verschijnen van het nieuwe Koninklijk Besluit m.b.t. de 25.000€-regeling in het Belgisch Staatsblad. De controles zijn aangevangen op 5/7/2016. De doelgroep bestaat prioritair uit horecazaken die zowel in 2014 de oude limiet van 10 % aan maaltijden ter plaatse als in 2015 de nieuwe limiet van 25.000 euro aan maaltijden ter plaatse overschreden en nog steeds niet over een actief GKS (geregistreerd kassasysteem) beschikken.

In de geest van het onderhandelde protocol met de sectorfederaties worden momenteel geen specifieke controles uitgevoerd bij horecazaken die wel reeds werken met een GKS. En dat is ook maar een goede zaak, volgens Janssen. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is