Versoepeling regeling overuren stap in de goede richting

Door Werner Janssen, Jan Van Esbroeck op 2 juni 2017, over deze onderwerpen: Horeca, Economie, Infografieken, Toerisme, Verandering, Werken
diensters aan de bar

Dat federaal minister van Werk en Economie Kris Peeters (CD&V) de voorwaarden wil versoepelen voor het gebruik van overuren in de horeca, kan de N-VA alleen maar toejuichen. “Die versoepeling zal ervoor zorgen dat het maken van overuren aantrekkelijker wordt in die sector. Het zal ook zeker helpen om van de witte kassa een succes te maken. En het zal horecaondernemers en hun personeel bovendien toelaten om hun werk met een gerust hart en naar behoren uit te voeren”, zegt Kamerlid Werner Janssen.

Vandaag wordt de jobcreatie in de horecasector nog te veel afgeremd door een erg rigide en betuttelende wetgeving. Dat werkgevers en werknemers voortaan de vrijheid krijgen om rechtstreeks met elkaar af te spreken om overuren te presteren, is daarom een goeie zaak. Maar ook de klant vaart er wel bij en kan op onverwacht drukke momenten toch genieten van een kwaliteitsvolle service.

Zwartwerk aan banden

Een bijkomend voordeel is dat het zwartwerk in de horeca zo aan banden wordt gelegd. Dat werk wordt nu ‘wit’, aan een gunstig tarief voor de werkgever én werknemer. Die laatste betaalt op de gepresteerde overuren namelijk geen sociale bijdragen en ook geen personenbelasting (waardoor bruto gelijk wordt aan netto), maar hij behoudt wel de opbouw van zijn volledige sociale rechten.

Horecavriendelijk beleid krijgt eindelijk vorm

Op Vlaams niveau hebben minister van Toerisme Ben Weyts en minister van Werk Philippe Muyters eerder al werk gemaakt van een veelzijdig Horecabeleidsplan, met gerichte maatregelen ter ondersteuning van de sector. “In onze toeristische promotie wordt onze horeca nu ook internationaal uitgespeeld als grote troef van Vlaanderen, waar je kan genieten aan elke tafel en elke toog", benadrukt Vlaams Parlementslid Jan Van Esbroeck.

De aankondiging van minister Peeters is zeker een stap in de goede richting, besluit Werner Janssen: “Zulke flexibele afspraken mogen wat ons betreft ook in andere sectoren gebeuren, denk maar aan de e-commerce. Het komt het scheppen van banen alleen maar ten goede.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is