Stookolietanks

Door Werner Janssen op 11 december 2014, over deze onderwerpen: Volksgezondheid en Leefmilieu

Jaren geleden kregen mensen de toestemming om hun “metalen” stookolietanks in de volle grond te installeren. Niemand had toen een vermoeden dat deze na tientallen jaren door vocht te zijn aangetast, ook nog eens lekken zouden kunnen vertonen. Niets is echter minder waar. Vele van deze stookolietanks zijn lek geslagen en duizenden liters stookolie zijn in de natuur terecht gekomen buiten de wil van deze inwoners om.

Veel van deze dossiers slepen al jaren en jaren aan. Zonder sanering zijn deze woningen met hun vervuilde gronden onverkoopbaar. In plaats van een mooie oude dag te kunnen genieten leven deze mensen al jaren in stres en onzekerheid. De kosten kunnen in bepaalde gevallen zelfs oplopen tot meer dan 400000€. Vele mensen hebben al een aantal acties ondernomen, meer bepaald het plaatsen van bepaalde planten die het stookoliegehalte verminderen kunnen al veel soelaas bieden. Meerdere keren hebben zij hun hoop op de overheid gesteld om een helpende hand te bieden.

Deze nieuwe federale regering heeft het volgende in haar regeerakkoord staan: “In samenwerking met de Gewesten zal de regering een fonds oprichten om bodemverontreiniging veroorzaakt door vloeibare brandstoffen voor verwarmingsdoeleinden aan te pakken.” De uitwerking van dit deel van het regeerakkoord kan vanaf nu starten. Eindelijk is de hoop daar terug dat deze mensen geholpen gaan worden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is