Niet doof voor horeca.

Door Werner Janssen op 28 oktober 2014, over deze onderwerpen: Bedrijfsleven

Eind oktober gingen Werner Janssen, Rita Gantois, Brecht Vermeulen en staatssecretaris voor fraudebestrijding Bart Tommelein in op een uitnodiging om te luisteren naar de 'problemen' die de horeca ondervind met de witte kassa.

De uitbater voerde een jaar geleden vrijwillig de witte kassa in. De geregistreerde of witte kassa moet fraude en zwartwerk in de horeca tegengaan. Maar het is en blijft heel moeilijk om op die manier rendabel te ondernemen, zo blijkt. Hoe dan ook, de witte kassa wordt verplicht ingevoerd vanaf 2016.

Meer middelen

Volgens Horeca Vlaanderen komt 70% van alle horecazaken daardoor in de problemen als de witte kassa ongewijzigd ingevoerd wordt.  "Het kader dat het mogelijk maakt om rendabel te zijn, is er niet", zegt Danny Vanassche van Horeca Vlaanderen. Zaakvoerder Jochen Heytens van Shamrock treedt hem bij : "We moeten proberen wat meer middelen vrij te krijgen, want anders zullen heel wat mensen ermee stoppen, vrees ik. Daar zal de invoering van flexi-jobs en een nieuwe regeling voor jobstudenten weinig aan veranderen".

Flexi-jobs

Staatssecretaris voor fraudebestrijding Bart Tommelein: "Ik stel vast dat veel mensen het nog niet beseffen.  Flexi-jobs voor mensen die tijdelijk in de horeca willen bijverdienen, kunnen tegen een vast tarief van 25%. Dat betekent dat als je 10 euro betaalt als werkgever, dat de werknemer 8 euro overhoudt. Ook over overuren kan gepraat worden".

Maar de sector maakte de staatsecretaris duidelijk dat er vooral een kader voor het vast personeel moet komen voor de invoering van de witte kassa.

 

--focus-wtv--

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is