N-VA wil uitbreiding moederschapshulp naar zelfstandige adoptieouders

Door Werner Janssen op 14 februari 2018

Kamerleden Werner Janssen en Kristien Van Vaerenbergh (N-VA) dienen een wetsvoorstel in om de moederschapshulp voor zelfstandige moeders uit te breiden naar zelfstandige adoptieouders. Het gaat om de toekenning van 105 dienstencheques.

Op dit moment bestaan er in geval van geboorte en adoptie reeds stelsels die de ouders bijstand verlenen. Deze stelsels lopen grosso modo parallel. Zo staat bv. tegenover het kraamgeld, een adoptiepremie. Ook tegenover de moederschapsverlof staat een rustperiode in geval van adoptie.

Deze parallel bestaat echter niet voor moederschapshulp. Het gaat om 105 dienstencheques die toegekend worden aan de zelfstandige moeder bij de geboorte van haar kind. Bij adoptie bestaat deze mogelijkheid niet.

Kristien Van Vaerenbergh:

“Nochtans zou de parallel ook hier nuttig kunnen zijn, met name omwille van de bindingsproblematiek. Dit wetsvoorstel wil de bestaande parallellen daarom doortrekken en ook voorzien in de toekenning van moederschapshulp in geval van adoptie.”

De kostprijs zou de invoering niet in de weg mogen staan. Jaarlijks worden zo’n 30 kindjes door zelfstandigen geadopteerd, terwijl de kostprijs van de moederschapshulp 1.250 euro per toekenning bedraagt. Dat zou de totale jaarlijkse kostprijs op 40.000 euro brengen. Volgens de Inspectie van Financiën kan het systeem eenvoudig 325 extra aanvragen aan.

“Er zijn geen excuses om niet voor de verruiming van het systeem te gaan. Onze zelfstandigen die een kind adopteren verdienen dit evengoed als een andere adoptieouder”, zo besluit Werner Janssen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is