Eindelijk écht nachtarbeid mogelijk in e-commerce

Door Werner Janssen op 26 juli 2017, over deze onderwerpen: Bedrijfsleven
Turkse haatreacties in Limburg: waar blijft de reactie van het Gelijkekansencentrum?

Werner Janssen, federaal parlementslid voor N-VA, is verheugd met het nieuws dat de federale regering een akkoord heeft  over een verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt. 

Vooral de maatregel die nachtarbeid in de e-commerce sector nu ook in de praktijk makkelijker mogelijk zal maken, ligt Janssen nauw aan het hart.

“We merkten dat de kader-cao die vorig jaar tussen de sociale partners werd afgesloten om nachtarbeid in de e-commerce mogelijk te maken, in de praktijk een dode letter bleef. Het grootste probleem bleek art. 38 van de Arbeidswet. Dit artikel legt een verplicht akkoord op van alle vakbondsafvaardigingen binnen het bedrijf. Al te vaak bleek één vakbond dwars te liggen waardoor maar één bedrijf nachtarbeid kreeg ingevoerd.”

Aan deze problematiek komt nu een einde. Een beslissing van één vakbond is vanaf nu voldoende om nachtarbeid in de onderneming in te voeren, wat een veto onmogelijk maakt.

“Op deze manier kunnen werknemers zelf beslissen om in het systeem van nachtarbeid te stappen, met alle voor- en nadelen die daar bij komen kijken. Toen ik zelf arbeider was, heb ik deze overwegingen ook gemaakt. In andere sectoren levert nachtarbeid overigens ook geen enkele probleem op.”

De conclusie van Janssen is duidelijk. Door het écht mogelijk maken van nachtarbeid, kunnen onze bedrijven eindelijk op de trein van e-commerce stappen. Dit zal onze economie en zeker onze KMO's een verdere boost geven en zorgen voor een nog grotere jobcreatie.

“De tijd dat we tienduizenden jobs zagen verloren gaan naar concurrenten net over de grens, zou hiermee voorbij moeten zijn. Belgische bedrijven kunnen nu écht deelnemen aan de groeiende e-commerce markt,” besluit Janssen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is