E-commerce in België dood en begraven?

Door Werner Janssen op 10 december 2015, over deze onderwerpen: Bedrijfsleven, Gestelde vragen, Gestelde vragen met antwoord

N-VA kamerlid Werner Janssen: “Willen de vakbonden ook nog de laatste Torfsen het land uit jagen?”

Meer dan 60% van de Belgen koopt online. De totale omzet in de e-commerce in België bedraagt meer dan 6 miljard euro en tegen 2018 zal dit vermoedelijk naar 10 miljard euro stijgen. Alleen vloeit ongeveer 50% van deze omzet weg naar het buitenland. Veel e-commercebedrijven hebben zich in de ons omringende landen gevestigd vanwege de flexibere wetgeving daar. Bijna 40.000 jobs zagen we zo aan onze neus voorbijgaan! Jobs die niet meer zullen terug komen. 
“Hoogste tijd om onze wetgeving te actualiseren,” aldus N-VA kamerlid Werner Janssen. 

 

De invoering van nachtarbeid is essentieel.  “Nachtarbeid is vaste prik in industrie en zorg. Waarom kan het dan niet in de e-commerce, zoals in andere landen?” zegt Werner Janssen. “Het is toch triest te moeten vaststellen dat Post.nl-busjes uit Nederland in België pakjes leveren die de avond voordien door Belgen zijn besteld.” 

Bedrijven moeten ook met de vakbonden op bedrijfsniveau overeenkomsten kunnen afsluiten over de organisatie van nachtwerk. Janssen vraagt zich af of de vakbondsbonzen denken dat hun vertegenwoordigers dat op bedrijfsniveau niet kunnen. “Willen de vakbonden misschien ook nog de laatste Torfsen het land uit jagen? Vakbonden zouden beter inzetten op jobcreatie dan op jobdestructie.” 

Bij e-commerce denken we steeds aan megabedrijven als Cool Blue of Bol.com, maar het gaat vaak ook over kmo’s of start-ups. Voor hen is flexibiliteit vaak een kwestie van leven of dood. 

“Een akkoord over het verhogen van uitkeringen, is blijkbaar snel gemaakt,” zegt Werner Janssen. “Maar als er flexibiliteit wordt gevraagd om jobs te kunnen creëren,  geeft de vakbondstop meestal niet thuis!”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is